понедељак, 30. август 2010.

Mleveno meso sa mladim kupusom

potrebno za četiri osobe:
80 g dimljene slanine
400 g mlevenog mesa
600 g kupusa
1 glavica luka
veza peršuna, kim (ja sam  dodala grčku mešavinu začina za mleveno meso), so, biber
50 ml supe od povrća

Slaninu iseći na trakice. Zagrejati tiganj pa na njemu bez dodavanja masnoće propržiti slaninu. Dodati mleveno meso i propržiti ga uz stalno mešanje. Posoliti, pobiberiti.
Kupus očistiti i prepoloviti. Ukloniti koren pa ga iseći na tanke režnjeve. Peršun oprati i iseći. Sve dodati mlevenom mesu, eventualno posoliti, pobibeirti i dodati kim. Doliti supu od povrća pa sve staviti na vatru srednje jačine oko 12 min (mada ovo zavisi od šporeta ). 

недеља, 29. август 2010.

Lazanje od patlidžana

Obilje svežeg povrća, voća, začina, mami sva čula a tema je još jednom .....

Patlidžan, jedna od mojih omiljenih namirnica i kad se pojavi na pijaci onda ceo mesec pravim sve u znaku njega. Ovaj recept sam prvi put probala, uzet je iz novina s tim da sam ja napravila male izmene. Koristila sam domaće lazanje i nisam ih barila vec sam sveže testo ređala u pleh pa nalila preko svega još i mleka pre nego se stavi u rernu.

Lazanje od patlidžana

500 g lazanji 
1 kg patlidžana
2 glavice  luka
4 jaja
2 dl kisele pavlake
bosiljak,so, biber, maslinovo ulje, mleko

Patlidžan se ispeče u rerni, oguli pa ostavi na stranu. Dve glavice sitno seckanog crnog luka se proprže na ulju dok se ne zacakle, al’ da ne porumene. Ohlade se, pa im se doda u pire pretvoren  patlidžan, veza sitno seckanog bosiljka, kašičica mlevenog belog bibera i soli po ukusu. Sve se izgnječi viljuškom i dobro umeša. Umute se četiri jajeta s čašom kisele pavlake. Polovina ove smese se ostavi na stranu, a ostatak umeša s masom od patlidžana. U okruglu nauljenu tepsiju ređaju se: red lazanja, fil, opet lazanje, opet fil... Tako dok ima fila, a pasta svakako da bude na vrhu. Sve se  prelije mlekom  toliko da se lepo ušuška u njemu, zalije onim ostatkom jaja i pavlake pa  zapeče u rerni.

четвртак, 12. август 2010.

Musaka od patlidžana


Lagano, ukusno letnje jelo i naravno brzo. Ubitačna letnja kombinacija.

250g spiralne testenine
2 srednja patlidžana
4-5 svežih paradajza
200 g trvdog sira
svež bosiljak, brašno za prženje

Obariti testeninu  a patlidžane oprati i neoguljene iseći na krugove pa na kockice i posoliti (ja ne ostavljam da stoji da bi se ocedila gorčina!). Kockice patlidžana uvaljati u brašno i propržiti na maslinovom ulju.
U vatrostalnu činiju malo nauljenu maslinovim uljem poređati testeninu pa patlidžane, posuti bosiljkom i naribati sir preko. Po potrebi staviti so. Preko poređati na kolutove isečen svež paradajz, opet bosiljak, rendani sir, zaliti maslinovim uljem i staviti u pećnicu dok se ne zapeče.